Projekt dječjeg vrtića u Brezovici vraća se izvornom značenju prvog ikad osnovanog vrtića koji je odredio njegov naziv i značenje do danas, gdje su odgojni proces, oblik i naziv ustanove bili istoznačnica: kinder-garten, vrt za djecu, vrt u kojem se uzgajaju djeca, vrt kojeg uređuju djeca. Trajno usađena etimologija ovdje oprostoruje pravi smisao izvorne riječi vrtić i postavlja ga u okvir suvremenosti i konteksta: prostor vrtića postaje odgojno sredstvo, didaktički sustav koji u prvi plan stavlja ekološki odgoj, kontakt s prirodom i sadnju.

*

Rasadnik je granica otvorenog sustava kojeg udomljuje, omogućujući puls potrebnih kapaciteta ili budućih scenarija vrtića kroz moguće dodavanje ili oduzimanje jediničnih modula, ali i niz različitih sezonskih scenarija koji se transformiraju tijekom dana, tjedna ili godine.

*

Rasadnik je prostor spontanog prisvajanja s dviju strana, i iznutra – djece koja mogu unutar zaštićenog okoliša boraviti vani i zimi, u dodiru sa zemljom i biljkama, ali i izvana – zajednice koja u međuprostoru dobiva mjesto mogućih susreta, događaja, malih tržnica i sajmova.

*

Rasadnik se odvija u tri različita prostora i klime: na otvorenom u parku, na vanjskim terasama uz jedinice zasjenjen samo brise-soleilom, te kao zimski vrt u kontroliranoj klimi. On je i u funkciji uspostavljanja održivih energetskih sustava koji smanjuju troškove održavanja, u kontekstu u kojem je oblikovni rječnik srodan poznatim motivima poljoprivrednih građevina.

*

Međuprostor dviju ovojnica, promjenjive klime i ugođaja, postaje fokus projekta koji određuje identitet dječje zajednice iznutra i naselja izvana.

 

 

tlocrt prizemlja

 

tlocrt kata

 

presjeci